שמואל יעקב פוסן

שמואל יעקב (זאלי) פוסן

שם לועזי: Samuel Jakob (Sally) Vohssen
הורים: שלמה ועמליה
תאריך לידה:
מקום לידהגרמניה
תאריך נפילה
מקום קבורהבית העלמין חיפה חוף הכרמל

שמואל יעקב (זאלי) פוסן נולד ב-ה' ניסן תרמ"ג (12.4.1883) בהוכנייקירך, גרמניה; ראשון לשלושת ילדיהם של שלמה פוסן ואמילי (עמליה) לבית רובנס. מצד אביו התגוררה המשפחה בעיירת הולדתו כמאתיים שנים; הוריו היו בעלי חווה חקלאית, ועסקו בסחר תבואות בחברה המסחרית "שלמה פוסן ובניו". אביו היה חבר המועצה המקומית, ונפטר בשנות נעוריו, בשנת 1896.

שמואל גדל במונשנגלדבאך, אל גבולותיה סופחה הוכנייקירך. הוא סיים את לימודיו בבית הספר המקומי, ובשנת 1902 עזב לצורך לימודי משפטים: באוניברסיטת היידלברג ובאוניברסיטת פרידריך-וילהלם בברלין, באוניברסיטת לודוויג-מקסימיליאן במינכן, ובאוניברסיטת בון. כסטודנט הוא היה חבר בהתאחדות ארגוני הסטודנטים היהודים KC.

בשלהי 1907 גויס שמואל לשירות בחטיבה 2 של חיל הרגלים בצבא בוואריה. הוא שירת במשך שנה והוצב באזור מינכן. לאחר שחרורו חזר למונשנגלדבאך ועבר את התמחותו בבית המשפט הגבוה האזורי בדיסלדורף. בשנת 1913 הוסמך שמואל לעריכת דין ועבר להתגורר בעיר. עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה גויס לשירות מילואים בצבא בוואריה ושירת בחטיבה 30 של חיל הרגלים, באזור גבול גרמניה-צרפת.

ב-1921 נישא שמואל בדיסלדורף לאלזה לבית ברטלס, נוצריה קתולית. הם התגוררו בעיר קיל עד 1925 ולאחר מכן השתקעו במונשנגלדבאך. עד 1933 היה שמואל עורך דין פעיל והמשיך בניהול החברה המשפחתית "פוסן ובניו". בעקבות עליית המפלגה הנאצית לשלטון, רשיונו לעריכת דין נפסל וכעבור חודשים ספורים נסגרה החברה המשפחתית.

שמואל נאבק על זכותו לשוב ולהיות חבר בלשכת עורכי הדין, במקביל לפעילות קהילתית, כנשיא הקהילה היהודית של מנשנגלדבאך וכסגן נשיא הלשכה המקומית של תנועת "בני ברית". גם בתפקידיו אלה נאלץ להתמודד עם ביקורת חוזרת בנוגע לנאמנותו למדינה.

בדצמבר 1938 נמחק שמו באופן סופי מפנקס עורכי הדין, שבועות ספורים לאחר אירועי "ליל הבדולח" אשר נתנו אותותיהם גם בקהילה המקומית. ב-19.1.1939 הגיעו שמואל ורעייתו לנמל חיפה על סיפון האונייה "מרקו פולו". הם התקבלו על ידי אחותו ומשפחתה והחליטו להשתקע בחיפה.

שבועיים בלבד לאחר הגיעו לארץ, ב-י"ז שבט תרצ"ט (6.2.1939) נורו יריות לעבר האוטובוס שבו נסע עם אשתו; שמואל פוסן נפגע בראשו ונהרג. הוא הובא למנוחת עולמים בבית הקברות חוף הכרמל בחיפה; היה בן 55 במותו. שמואל פוסן הותיר אחריו אלמנה, אחותו ובני משפחתה בארץ ישראל, ואחיו ובני משפחתו שנותרו בגרמניה ונספו במאורעות השואה.

תרמו לחקר:

סיפור חייו פוענח ע"י מתנדבי ארגון "לתת פנים לנופלים"

בן אריה שביט , חוקר



המידע המופיע באתר, מבוסס על חקר שנערך על ידי מתנדבי 'לתת פנים לנופלים', נשמח להוסיף כל בדל מידע, מסמך או תמונה אשר יכולים להרחיב את סיפור חייו וקורות משפחתו.
ניתן להוסיף תגובה כאן.


קובץ אחר
תמונה

טקסט פשוט

  • No HTML tags allowed.
  • מעבר שורות ופסקאות מתבצע אוטומטית.
  • כתובות URL וכתובות דואר אלקטרוני יומרו לקישורים באופן אוטומטי.
CAPTCHA

Unknown popup block

עזרו לנו לאתר תמונתם החסרה וסיפור חייהם של חיילים עלומים

לפני שעקבותיהם יעלמו

לסיוע בחקר

עזרו לנו לאתר תמונתם החסרה וסיפור חייהם של חיילים עלומים לפני שעקבותיהם

יעלמו

לסיוע בחקר